Gratistidningen Golf Trophy 2015 – Dolce Camporeal, Portugal (14-18 oktober) 2105

 
Norrbottningarna Raymond Bamberg och Lars Liminga (Luleå GK) vann årets upplaga av Gratistidningen Golf Trophy sju slag före Peter Rooth och Gert Rosvall (Stockholm/Gotland). Tävlingen avgjordes i Portugal på Dolce Camporeal Golf & Spa Resort där fem lag från Norrbotten och Gotland drabbade samman.
 
Raymond Bamberg och Lars Liminga, Luleå GK, glada vinnare av Gratistidningen Golf Trophy 2015.
 

Finallagen i årets Gratistidningen Golf Trophy. Fr v. Gert Rosvall (Gotland), August och Peder Gidlund (Tävlingsledning), Peter Rooth (Gotland), Lars Liminga och Raymond Bamberg (Luleå), Johan Marklund och Michael Jaktlund (Boden), Niclas Fahlgren-Nordkvist och Erik Synnegård (Piteå), Ann-Christine Gingdal och Gun-Marie Jonasson (Kiruna).
Fem lag från Kiruna i norr till Gotland i söder mötte upp på Arlanda på onsdag 14 oktober för vidare färd ned mot Lissabon, Portugal. Tävlingsledaren Peder Gidlund på Gratistidningen tog emot deltagarna på Arlanda och fick träffa förväntansfulla och laddade golfare som skulle delta i finalen av Gratistidningen Golf Trophy. Det är tredje året som tävlingen anordnas och det har hållits direktkval på de olika orterna där Annonsbladet/Gratistidningen ges ut. Över 500 golfare har varit med under sommaren och tävlat i direktkvalen och i årets final deltog fem lag.

Torsdag 15 oktober – Tävlingsdag 1 Scramble
Fredagens tävlingsform var Scramble där båda spelarna i laget slår var sin boll från samma plats och väljer den som blir bäst. En spelform som passar bra för en inledningsdag på en ny bana och för att komma igång med svingen och puttningen. Det var entusiastiska och taggade deltagare som slog ut på morgonen med en bedårande soluppgång över bergen i bakgrunden. Dolce Camporeal är en underbar golfbana men visade sig vara en prövning och då inte bara själv golfhålen utan även att den var mycket kuperad.
Gotland (Peter Rooth och Gert Rosvall) var det lag som bemästrade banan bäst under första dagens spel och kunde rycka åt sig en liten ledning med fyra slag före de övrigra lagen.

Första utslaget på Dolce Camporeal är ett mäktigt par 5 hål med utslaget på en höjd.Fredag 16 oktober – Tävlingsdag 2 Bästboll
Andra dagens spel bestod av bästboll där lagens bästa resultat på varje hål används. Deltagarna hade nu blivit lite bekant med banan och fredagens spel bjöd på riktigt fin golf och många birdies. Bäst spelade Luleå (Raymond Bamberg och Lars Liminga) som lyckades jaga ikapp Gotland och var i ett slags ledning efter Bästbollen. Piteå och Kiruna låg några slag efter och Boden ytterligare en bit ned men det var ingen av dem som gett upp, det var klara och tydliga besked på kvällens avslutande middag på hotellet. Tävlingen var långt ifrån klar och lördagens Dubbelsingel skulle bli avgörande speciellt som väderprognosen visat på stark vind och regn under förmiddagen.

Lördag 17 oktober – Tävlingsdag 3 Dubbelsingel
Gratistidningen Golf Trophy avgjordes med två avslutande singlar som las till resultatet från tidigare parspel. Det var fortfarande mycket ovisst då det inte skilde mer än ett slag mellan lagen efter den inledande dagarna. Söndagen bjöd på bra väder inledningsvis men när lagen skulle slå ut började det blåsa och de första regndropparna föll. Efterhand tilltog vind och regn och det blev en utmaning för lagen att hålla bollen i spel och efter sex/sju hål var tävlingsledningen tvungen att bryta pga skyfall som gjorde greenerna ospelbara. Hela gänget samlades i klubbhuset och prognosen visade på bättre väder efter lunch och spelet skulle återupptas efter kl. 14.00.

Efter en kort lunch blev mycket riktigt vädret bättre, regnet hade slutat men det blåste fortfarande. Alla deltagarna var taggade när spelet återupptogs men de tuffa förhållande, som var lika för alla, gjorde det svårare att spela vilket syntes på scorekorten. Lars Liminga från Luleå lyckades dock avsluta rundan bra och spelade på sitt handicap.

När finalrundan var slut samlade tävlingsledningen in scorekorten och noterade att inget av lagen i täten hade spelat riktigt på topp, vilket gjorde att utgången fortfarande var mycket oviss och deltagarna fick hålla sig till tåls till kvällens prisceremoni. Men innan prisutdelning njöt alla av en trevlig eftermiddag på klubbhusets terrass där många härliga garv och golfhistorier berättades.

Kvällens prisceremoni hölls i hotellets lounge. Tävlingsledningen presenterade resultaten nedifrån och upp och när det var två lag kvar var hade inte Gotland och Luleå ännu visats. När Gotland kom upp som tvåa i tävlingen förstod Raymond Bamberg och Lars Liminga att de lyckats dra det längsta strået och att dagens spel hade räckt till vinst i Gratistidningen Golf Trophy 2015. De vann sex slag före Gotland och segrarna fick ta emot varsin glänsande pokal och de var påtagligt stolta och passade på att tacka alla sina medspelare i ödmjuka ordalag. Pokalerna följde med på den avslutande middagen där det snackades mycket om missade puttar, fina inspel och satta birdies av nöjda golfare som fått i sig en härlig golfupplevelse och massor av nya vänner.

Väl mött till Gratistidningen Golf Trophy 2016.

Slutresultat:

1:a Luleå (Raymond Bamberg och Lars Liminga), 307.7
2:a Gotland (Peter Rooth och Gert Rosvall), 313.1
3:a Piteå (Niclas Fahlgren-Nordkvist och Erik Synnegård), 329.7
4:a Kiruna (Gun-Marie Jonasson och Ann-Christine Gingdal), 336.7
5:a Boden (Michael Jaktlund och Johan Marklund), 358.8

 

Pin It on Pinterest