Gratistidningen Golf Trophy 2016 – Lumine Golf, Spanien (10-14 november)
 

Världsfinalen i Gratistidningen Golf Trophy gick i år på Lumine Golf strax söder om Barcelona i Spanien. Vinnare efter tre dagars spel på de fina golfbanorna blev Henrik Ekblom och Johan Niemi-Tjäder från Umeå GK.


Segerjubel på avslutningsbanketten från Henrik Ekblom och Johan Niemi-Tjäder (Umeå GK). Vinnare Gratistidningen Golf Trophy 2016. 281,5 slag.

 

Finallagen i årets Gratistidningen Golf Trophy. Fr v. Daniel Brobäck, Mathias Wennergren, Roger Johanssosn, Jonny Brakstad (Gotland), Moa Andersson och Eva Isaksson (Gällivare), Henrik Ekblom och Johan Niemi-Tjäder Umeå), Magnus Raattamaa (Vidbynäs), August Gidlund (Kiruna), Peter Norén och Amanda Björn-Norén (Kalix). Sittande: Niklas Nutti (Kiruna), Joakim Ekblom (Umeå), Jörgen och Morgan Svonni (Kiruna).

Finalen avgjordes under tre härliga dagar på Lumine Golf på den spanska ”guldkusten”. Lagen spelade i olika spelformer varje dag och den sammanlagda scoren utgjorde lagens slutresultat och vilket lag som till slut fick ta emot de åtråvärda segerpokalerna.

Tävlingen är inne på sitt fjärde år och har växt från år till år. Under augusti avgjordes direktkvalen till världsfinalen och runt 500 golfare i Norrbotten och på Gotland deltog. I årets final var det alltså 16 spelare i åtta lag på plats.

Dag 1 Scramble – fredag 11 november

Första dagens spel var Scramble där båda spelarna i laget slår ut och därefter väljer man den boll man vill spela vidare med. Det är en bra spelform att börja med då det inte alltid gör så mycket om en i laget skulle råka slå ett dåligt slag eller slå bort sin boll. Det gav också deltagarna en chans att spela-in-sig på Lumine Hills som var avslutningsbana för de avslutande singlarna.

Efter en kort transfer från hotellet Estival Park var det ett gäng ivriga golfare som värmde upp på drivingrangen och övningsgreenen. Det var vackert väder men ganska kraftig vind som definitivt skulle påverka spelet. Det här var paradiset jämfört med snökaoset i Sverige man hört om på nyheterna.

Första boll gick ut 09.04 och det var Jörgen och Morgan Svonni i laget Walters Gunstlingar som fick inleda årets finalspel.

Under de första hålen var det lite ringrostigt på en del håll och kanter men det släppte snart och det bjöds på en hel del fin golf under dagen med birdies (ett under banans par) och eagles (två under par). Upp i topp gick laget Boom Bastic med Johan Niemi-Tjäder och Henrik Ekblom. De spelar för Umeå GK och hade vunnit direktkvalet i Piteå i augusti.

Hål 18 på Lumine Hills är spektakulärt ingröpt i berget och med klubbhusrestaurngen ovanför.


Dag 2 Bästboll – lördag 12 novemberDen andra dagen var Lumine Lakes spelplats. En mycket fin golfbana där en kvaltävling till Europatouren i golf avgjorts helgen innan. Att den var något extra märktes även på deltagarnas kommentarer när de puttade på övningsgreenen. ”De snabbaste och bästa greenerna jag varit med om”.En superb golfdag med mestadels fint spel resulterade i att Low Riders (Joakim Ekblom Umeå GK och Niklas Nutti Kiruna GK) närmade sig ledarlaget efter att ha vunnit dagens bästboll. Längre ned i fältet var det jämnt och ingenting var klart inför det avslutande singelspelet.

Dag 3 Singelspel – söndag 13 november

Tillbaka på Lumine Hills och avgörandet i årets final. I ledarbollen gick Boom Bastic och Low Riders tillsammans och det skiljde 4 slag mellan lagen inför avslutningen. En marginal som inte alls är betryggande med två singelronder att spela.

Johan Niemi-Tjäder i Boom Bastic inledde rundan starkt med två ”birdies” och kopplade ett starkare grepp om titeln. I mitten av rundan hade dock Low Riders spelat jämnt och till och med hämtat in lite på ledarlaget – de sista hålen skulle bli avgörande.

Johan och Henrik höll dock ihop spelet på avslutningen och efter några timmars väntan till kvällens bankett då alla resultat presenterades kunde de andas ut. De hade hållit undan och var årets välförtjänta segrare i Gratistidningen Golf Trophy. STORT GRATTIS!

Gratistidningen tackar samtliga medverkande i årets tävling. Tack även till Kiruna GK, Gällivare Malmbergets GK, Kalix GK, Bodens GK, Luleå Golf, Piteå Golf, Gumbalde GK och Lumine Golf för bra jobb med alla tävlingar. Nästa år firar Gratistidningen Golf Trophy 5-årsjubileum.

Väl mött till Gratistidningen Golf Trophy 2017.

Slutresultat:


1:a Boom Bastic (Henrik Ekblom och Johan Niemi-Tjäder (Umeå GK). 281,5 slag.

2:a Low Riders (Joakim Ekblom, Umeå GK och Niklas Nutti, Kiruna GK) 289,7 slag.
3:a Orlando Magic (August Gidlund, Kiruna GK och Magnus Raattamaa, Vidbynäs GK) 300,2 slag.
4:a Walters Gunstlingar (Jörgen Svonni och Morgan Svonni, Kiruna GK) 305,7 slag.
5:a Dunderhonung (Eva Isaksson och Moa Andersson, Gällivare-Malmberget GK) 310,7 slag.
6:a Bogeymen (Mathias Wennergren, Gumbalde GK Daniel Brobäck, Visby GK) 322,0 slag.
7:a Rom & Cola (Amanda Björn-Norén och Peter Norén, Kalix GK) 331,7 slag.
8:a Birdie Nam Nam (Jonny Brakstad och Roger Johansson, Visby GK) 337,7 slag.

Pin It on Pinterest