Jonas Nutti och Erik Niva, Kiruna GK glada golfare efter vinsten av Gratistidningen Golf Trophy 2017.

Årets världsfinal i Gratistidningen Golf Trophy gick på den tuffa banan Le Golf National i Paris 20-22 oktober och vanns efter stor dramatik av Jonas Nutti och Erik Niva från Kiruna GK. Erik avslutade starkt med att göra en ”eagle” på sista hålet och fick ta emot segerpokalen med sin lagkamrat Jonas Nutti efter tre dagars golfspel på den blivande Ryder Cup-banan.

Det var tolv lag som deltog i årets världsfinal och när de förväntansfulla steg ut på parkeringen vid Novotel Hotel intill Le Golf Nationals klubbhus syntes de Europeiska och Amerikanska flaggorna vaja i vinden. Hela anläggningen håller på att rustas upp inför nästa års Ryder Cup, då Europa och USA möts i en hård prestigematch. Att Gratistidningens Golf Trophys finalister nu skulle få tampas på samma bana som proffsen märktes på stämningen i gruppen. Det var taggade deltagare som gick till sängs för att följande morgon vakna upp till första rundans “scramblespel”.

Alla deltagarna i årets finalspel samlade vid första utslag på Albatross-banan.

Den obligatoriska bilden från Ryder Cup-banans första utslag. Roger Johansson, Jonny Brakstad, Matthias Wennergren, Daniel Brobäck från Gotland. Sture Granberg och Erik Olsson från Boden i bakgrunden.

 

Dag 1 – Scramble

Den lite kyliga morgontemperaturen förvandlades efter en någon timme när solen kom fram  till ett väldigt behagligt golfväder. Vinden tilltog efter hand vilket gjorde att spelet på den redan supertuffa Albatross-banan blev ännu mer utmanande, deltagarna tyckte därför det var skönt att få inleda med ”Scramble” som är en lite mer förlåtande spelform. Alla var dock medvetna om att det egna ansvaret skulle öka under de följande tävlingsdagarna, eftersom lördagens tävlingsform var ”bästboll”, och söndagens ”dubbelsingel”; dessa två sätter höga krav på varje spelare – speciellt “dubbelsinglarna”.  En målande beskrivning kom från en av deltagarna som jämförde finalen i Gratistidningen Golf Trophys tre dagar, från ”scramble” till ”dubbelsingel”, som att börja cykla med stödhjul för att sedan hastigt tvingas cykla utan och till sist avsluta på ett hjul.

Piteborna Jimmy Nilsson och Peter Eriksson lyckades trots förutsättningarna bemästra banan och leverade en score på -7 netto, vilket placerade dem i en klar ledning, men mycket golf fanns kvar att spela.

Sture Granberg från Boden har hamnat i ett svårbemästrat läge i den tuffa ruffen.

 

Dag 2 – Bästboll

Lördagens ”bästboll” spelades på Le golf Nationals andra, lite lättare bana ”Aigle Course”

Den skulle enöigt utsago vara betydligt snällare än Ryder Cup-banan ”Albatross”, men hård vind tvingade ändå spelarna till en tuff utmaning. Trots detta bjöds det på bra spel från många håll och ”Boyzones” (Pitelagets) ledning reducerades. Detta gjorde det nästan omöjligt att sia om ett slutresultat inför de avslutande singlarna. I princip alla finallagen hade fortfarande chans att vinna om båda spelarna kunde prestera på topp.

Supersnabba och ondulerade greener satte spelarna på ordentliga prov – här hål 11 med avrinning ned i vattenhindret.

 

Dag 3 – Dubbelsinglar

Och så kom söndagen. Många nervösa golfare värmde fokuserat upp på rangen, och gjorde allt för att inte slå snett då banan skulle kräva ett konsekvent, spikrakt spel. Att det blåste rejält märktes speciellt på vissa hål. Exempelvis hål 9 som är ett långt par fem hål, och nu spelades rätt in i vinden. Banans signaturhål är 15 och 18 som har ö-greener där bollen måste över vatten innan den kan landa på greenen. Men detta tycktes inte avskräcka spelarna, då det där bjöds på flera tjusiga slag. Extra snyggt var Erik Nivas andra slag upp på artonde, som lämnade honom en kort eagleputt vilken han sänkte och starkt bidrog till att laget säkrade segern. Efter tre dagars kamp fick äntligen Erik Niva och Jonas Nutti (lagnamn – Fyrtornet och Släpvagnen) välförtjänt lyfta pokalerna. De var 2,7 slag före tvåorna Jimmy Nilsson och Peter Eriksson (Boyzone) från Piteå.

– Vi skall tacka Tor Strålberg och Tomas Salmi som vi spelade alla tre rundor med och har haft roligt hela tiden. Erik har spelat fantastiskt bra och “eaglen” på sista hålet var fantastisk så jag har mycket att tacka honom också. Det har varit skitkul…, sa Jonas Nutti i segertalet på prisutdelningen.

Trots att inte alla finalister lyckades tämja denna drake till bana som “Le golf National” är, var det nöjda och glada deltagare som reste hem till Sverige. Gratistidningens Golf Throphys 5-årsjubileum, avslutades på bästa sätt med en dramatisk kamp på en spektakulär världsarena.

Tävlingsledningen tackar alla golfklubbar i direktkvalen I Norrbotten och på Gotland, deltagare och rikspartnern Räckvidd Media och regionala partnern Team Sportia Luleå/Boden och redan nu sker inventering och planläggning inför nästa års direktkval och världsfinal.

Slutresultat

1 Fyrtornet & Släpvagnen Erik Niva
Jonas Nutti
296,5
2 Boyzone Jimmy Nilsson
Peter Eriksson
299,2
3 Boom Bastic Johan Niemi-Tjäder
Henrik Ekblom
305,0
4 ToTo Tomas Salmi
Tor Strålberg
307,7
5 Birdie Nam Nam Jonny Brakstad
Roger Johansson
312,5
6 Orlando Magic Ronny Granudd
Magnus Rattamaa
313,0
7 Gratistidningen Peder Gidlund
August Gidlund
320,0
8 Moose & Madicken Michael Sandström
Joakim Ekblom
324,2
9 Starsky & Hutch Erik Olsson
Sture Granberg
329,7
10 Kalix Bandy Vets Peter Norén
Rickard Forsberg
332,7
11 Bogeymen Mathias Wennergren
Daniel Brobäck
340,0
12 Team Sportia Ronny Keskitalo
Stig Strömbäck
372,7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter

 

 

Tävlingen är inne på sitt fjärde år och har växt från år till år. Under augusti avgjordes direktkvalen till världsfinalen och runt 500 golfare i Norrbotten och på Gotland deltog. I årets final var det alltså 16 spelare i åtta lag på plats.

 

Dag 1 Scramble – fredag 11 november

 

Dag 2 Bästboll – lördag 12 november

 

Dag 3 Singelspel – söndag 13 november

 

Väl mött till Gratistidningen Golf Trophy 2017.

 

Slutresultat:

 

1:a Boom Bastic (Henrik Ekblom och Johan Niemi-Tjäder (Umeå GK). 281,5 slag.

2:a Low Riders (Joakim Ekblom, Umeå GK och Niklas Nutti, Kiruna GK) 289,7 slag.

3:a Orlando Magic (August Gidlund, Kiruna GK och Magnus Raattamaa, Vidbynäs GK) 300,2 slag.

4:a Walters Gunstlingar (Jörgen Svonni och Morgan Svonni, Kiruna GK) 305,7 slag.

5:a Dunderhonung (Eva Isaksson och Moa Andersson, Gällivare-Malmberget GK) 310,7 slag.

6:a Bogeymen (Mathias Wennergren, Gumbalde GK Daniel Brobäck, Visby GK) 322,0 slag.

7:a Rom & Cola (Amanda Björn-Norén och Peter Norén, Kalix GK) 331,7 slag.

8:a Birdie Nam Nam (Jonny Brakstad och Roger Johansson, Visby GK) 337,7 slag.

 

Pin It on Pinterest